Svijet
0

Sirija optužuje Izrael da je izmislio špijunsku aferu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šef sirijske diplomatije Valid Mualem, u pismu generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, pokušava da od optužbi za špijunažu odbrani trojicu izraelskih Arapa koje je Izrael optužio da su špijunirali za Siriju, javila je sirijska novinska agencija SANA.

Mualem je pozvao Bana da izvrši pritisak na Izraelce da prestanu kršiti rezolucije UN-a i međunarodno humanitarno pravo, a optužbe protiv trojice stanovnika sela na sjeveru Izraela označio kao neosnovane i izmišljene radi zaplašivanja tih ljudi.

On je također zatražio da Izrael pusti Sirijce iz izraelskih zatvora i da se povuče s Golanske visoravni.

Trojica Arapa optužena su za prenošenje informacija neprijatelju i kovanje zavjere za otmicu sirijskog pilota koji je prebjegao u Izrael.

Oni su uhapšeni još u julu i negirali su sve optužbe, ali je embargo na objavjivanje te vijesti tek nedavno ukinut.

Jedan od uhapšenih je borac za ljudska prava iz sela blizu Haife, a druga dvojica su otac iz sin iz druskog sela na sjeveru Golana, koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Oni su optuženi da su godinama kontaktirali sa sirijskim obavještajnim oficirom Midhatom Salahom, bivšim stanovnikom Mazhdal Shamsa, druskog sela odakle su uhapšeni otac i sin.

Salah, nekadašnji sigurnosni zatvorenik u Izraelu i žena jednog uhapšenog, poznavali su se navodno decenijama. Izraelski mediji navode da sirijska obavještajna služba i dalje goni pilota koji je pobjegao u Izrael još 1989. godine.

Prošlog mjeseca je hiljade stanovnika druskog sela demonstriralo dok je policija pretraživala kuće.

Na Golanu trenutno živi 17.000 sirijskih Druza i 18.000 izraelskih naseljenika. Izrael je anektirao to strateško područje 1981. godine, što međunarodna zajednica nije priznala.