Svijet
1

Sirija: Nova četiri zahtjeva za evakuaciju bh. državljana

Anadolija
Ambasada Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan još uvijek ne uspijeva stupiti u kontakt sa šest bosanskohercegovačkih porodica u ratom zahvaćenom gradu Alepu u Siriji.

Ambasada BiH u Jordanu u potrazi za ovim ljudima sarađuje sa svim međunarodnim organizacijama. Problem je, kako u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) ističe ambasador BiH u Jordanu Darko Zelenika, jer opasnost u Siriji vreba sa svih strana.

"U prekidu su telefonske i internet veze. Također, izgubili smo i mobilne veze sa porodicama šest bosanskohercegovačkih državljana", izjavio je ambasador Zelenika za AA.

U međuvremenu stigla su još četiri zahtjeva za evakuaciju bh. građana iz drugih dijelova Sirije.

Ambasador Zelenika tvrdi da Ambasada BiH u Jordanu čini sve što je u njenoj moći kako bi pružila sve konzularne i druge vrste pomoći bosanskohercegovačkim državljanima i članovima njihovih porodica koji žive u Siriji.

"Osobama koje imaju bh. državljanstvo odmah izdajemo novu putnu dokumentaciju, dok članovima njihovi porodica koji imaju samo sirijsko državljanstvo, izdajemo ulazno-uzlazne vize. Dakle, cijela porodica može putovati prema BiH s važećom putnom ispravom BiH, ili sa vizom u sirijskoj putnoj ispravi", dodao je Zelenika.

Od početka godine ova Ambasada izdala je četiri putne isprave za državljane BiH, 23 putna lista i više od 75 ulaznih viza. Većinom su u pitanju bili sirijski državljani čiji su članovi porodica državljani BiH.

Prema informacijama koje je Ambasada BiH u Amanu dobila tokom posljednjih razgovora s predstavnicima šest porodica kojima se gubi svaki trag, oni se najvjerovatnije nalaze na području grada Alepa. Borave u nesigurnim uvjetima. Promet ne funkcionira. Iz tog sirijskog grada izlazi se samo vlastitu odgovornost.

Veliki broj porodica, objašnjava Zelenika, ne želi izaći iz zemlje. Veliki problem predstavlja i to što su neke porodice podijeljene oko toga da li da idu ili da ostanu u zemlji. Tako da se uglavnom odlučuju ostati u Siriji.

"Sve su to okolnosti koje treba imati u vidu", istakao je Zelenika.

Vijeće ministara BiH je na sjednici od 10. augusta zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da poduzme sve potrebne mjere i radnje u cilju ukazane potrebe za evakuacijom u BiH svih državljana BiH i članova njihovih obitelji koje žele da napuste Sirijsku Arapsku Republiku.