Od 2014. godine
5

Sirija: Koalicijske snage priznale da je u zračnim napadima poginulo najmanje 800 civila

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najmanje 800 sirijskih civila je ubijeno u zračnim napadima koalicijskih snaga predvođenih SAD-om od 2014. godine, potvrđeno je u zvaničnom izvještaju.

Koalicijske snage su priznale odgovornost za "nenamjerno povređivanje i ubijanje civila".

"Prema informacijama dostupnim koaliciji, od 2014. godine do danas je u zračnim napadima nenamjerno ubijen 801 civil", navodi se u izvještaju.

Koalicija je saopćila da je postignut značajan uspjeh protiv terorističke grupe IDIL, ali i da su u borbama stradali i civili koji su patili pod vlašću ekstremista.

"Smatramo se odgovornim za aktivnosti koje su nenamjerno uzrokovale povrede i smrt civila", dodaje se u saopćenju.

Snage predvođene SAD-om su u Siriji izvele ukupno 28.198 napada u periodu od augusta 2014. do oktobra 2017. godine. Tokom tog perioda, ukupan broj izvještaja o civilnim žrtvama je iznosio 1.790.

U junu je Amnesty International objavio izvještaj u kojem je kritikovao aktivnosti koalicije predvođene SAD-om u Mosulu u Iraku, navodeći da civili osim u napadima IDIL-a stradaju i u nezakonitim napadima snaga igračke vlade i članova koalicije predvođene SAD-om. U tom izvještaju se navodi da je ubijeno 5.805 civila.

U septembru je organizacija Human Rights Watch saopćila da su u koalicijskim napadima ginuli civili, a oni koji su preživjeli su morali bježati iz svojih domova. Ova organizacija je navela da je istina da su se na tim lokacijama nalazili i teroristi, ali i da veliki broj civilnih žrtava pokazuje da koalicija nije provela mjere predostrožnosti kako bi se izbjegle i minimizirale civilne žrtve.