Svijet
0

Sirija i Liban pregovaraju o granicama i nestalima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sirija i Liban će danas, posljednjeg dana posjete Damasku libanskog predsjednika Michela Suleimana, razgovarati o pitanjima razgraničenja i nestalih, izjavio je visoki zvaničnik iz libanske delegacije.

Suleiman je u srijedu, prvog dana posjete, razgovarao sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, a nakon razgovora su dvije zemlje saopćile svoju odluku da obnove dipolmatske odnose i prvi put razmijene ambasadore.

"Dva predsjednika će tokom dana nastaviti razgovore o pitanjima granica i nestalih", izjavio je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Dva ministra vanjskih poslova, Sirijac Walid Muallem i Libanac Fauzi Sallukh, održat će zatim konferenciju za štampu koja će obilježiti kraj prve posjete libanskog predsjednika Damasku otkako su srijske trupe napustile Liban 2005.

Granice između dviju zemalja su loše razgraničene na nekoliko mjesta, posebno na "Farmama u Shebi", spornom sektoru na tromeđi Libana, Sirije i Izraela.

Izrael smatra da je taj strateški sektor od 25 kvadratnih kilometara dio sirijske Golanske visoravni osvojene 1967. i anektirane 1981. godine, dok Libija traži suverenitet nad njim, uz pristanak Sirije.

Plan koji je napravio 2006. godine libanski premijer Fuad Siniora predvidio je da se ovaj teritorij stavi pod upravu Ujedinjenih nacije dok se čeka da tri zemlje riješe ovo pitanje.