Svijet
0

Sirija: Demonstranti upali u američku ambasadu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prorežimski demonstranti lojalni sirijskom predsjedniku Basharu Assadu provalili su u ponedjeljak u kompleks američke ambasade u Damasku.

Asadovi lojalisti također su pokušali provaliti u francusku ambasadu. Neidentificirani napadači pokušali su u ponedjeljak upasti u francusku ambasadu u Siriji, ali nisu uspjeli, objavilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Taj je incident "sada završen", rekao je portparol Bernard Valero, ali nije mogao iznijeti više pojedinosti.

Čuvari ambasade pucali su u zrak i tako rastjerivali napadače za koje se vjeruje da su snage odane predsjedniku Assadu. Napadači su još u blizini zgrade, javlja Reuters.

Napadi su uslijedili trećeg dana prostesta ispred tih ambasada. Američki i francuski ambasadori razljutili su sirijski režim prošle sedmice kada su posjetili opozicijsko uporište Hamu, grad u kojem su zabilježeni neki od najmasovnijih protesta protiv Assadove vladavine.

Svjedoci iz glavnog grada Sirije kažu kako su zaštitari u francuskoj ambasadi ispalili više hitaca u zrak, kako bi odbili demonstrante od prodora u kompleks francuske ambasade u Damasku.

Svjedok Hiam al-Hasan, rekao je da se oko 300 ljudi okupilo ispred francuske ambasade, dok su stotine drugih protestovale ispred američkog diplomatskog kompleksa.

Tokom vikenda, iz gomile su bačeni projektili na američki kompleks, a u jednom su trenutku dva službenika ambasade gađana s hranom, objavio je u nedjelju State Department.

"Demonstranti su na kraju bacali paradajze, jaja, a kasnije stakla i kamenje na ambasadu. Dva službenika ambasade pogođena su hranom", istaknuto je u saopćenju.

Američki ambasador Peter Ford u međuvremenu je "izrazio nezadovoljstvo s tim događajima" na prethodno zakazanom sastanku u nedjelju sa sirijskim ministrom vanjskih poslova.

Sirijski je ministar također izrazio protest Fordu zbog njegove posjete Hami. Međutim, Ford je pozvao Damask da ne iskorištava njegovz posjetu u političke svrhe.

"Ambasador Ford je jasno dao do znanja sirijskoj vladi da poticanje Sirijaca protiv Sjedinjenih Država, uključujući agresivne proteste ispred ambasade, moraju prestati, te da sirijske vlasti ne smiju koristiti njegovu posjetu Hami - koja je bila posvećena

prikupljanju informacija i podršci slobodi izražavanja - kao propagandu", istakao je State Department.

Protest se podudara s režimski organiziranim razgovorima u Damasku o mogućim političkim reformama, nakon četiri mjeseca protesta protiv režima predsjednika Assada.