Adam Kadirov
284

Sin Kadirova (15) koji je pretukao uhapšenu osobu dobio titulu Heroja Čečenije

I. M.
Adam Delmhanov sa 15-godišnjim sinom Ramzana Kadirova, Foto: Telegram
Adam Delmhanov sa 15-godišnjim sinom Ramzana Kadirova, Foto: Telegram
Sinu šefa Čečenije Adam Kadirov, koji je pretukao privedenog muškarca osumnjičenog za spaljivanje Kur'ana, dobio titulu Heroja Čečenske Republike, saopćio je zastupnik u ruskoj Državnoj Dumi Adam Delimhanov.
On je 15-godišnjeg Adama Kadirova nazvao "sjajnim primjerom izuzetno kompetentnog, sveobuhvatno obrazovanog i svrsishodnog mladića" koji je "od malih nogu pokazivao liderske i organizacione kvalitete, uvijek težio vlastitom razvoju i nikada nije gubio vrijeme".

U objavi Delimhanov kaže da je Kadirov mlađi "postigao poseban uspjeh na sportskom polju, osvojivši niz sjajnih i bezuslovnih pobjeda na prestižnim turnirima mješovitih borilačkih vještina".

Nikita Žuravel priveden je u maju 2023. godine pod optužbom da je vrijeđao osjećaje vjernika. Istraga smatra da je on, po nalogu ukrajinskih specijalnih službi, zapalio Kur'an ispred Saborne džamije u Volgogradu, nakon čega je službeniku službe sigurnosti Ukrajine predao video svojih akcija. Žuravel je uhapšen 22. maja, a pet dana kasnije odveden je u istražni zatvor u Groznom.

Sredinom augusta Žuravel je prijavio da ga je Adam Kadirov pretukao u pritvorskom centru. U drugoj polovini septembra, šef Čečenije Ramzan Kadirov objavio je snimak njegovog sina kako tuče Žuravela. U komentaru na video, šef republike je rekao da je ponosan na Adamov postupak.