Nakon prijetnji islamista
0

"Simpsonovi" podržali autore "South Parka"

SRNA
"Simpsonovi", ali i čitav niz komičara, podržali su autore "South Parka" poslije prijetnji radikalnih islamista.

Američki komičari podržali su Matta Stonea i Treya Parkera, autore animiranog serijala "South Parka", na čiju su adresu poslije emitovanja jubilarne 200. epizode, u kojoj je poslanik Muhamed prikazan kao medvjed, stigle prijeteće poruke radikalnih islamista iz udruženja "Muslimanska revolucija".

"Prijetnja Mattu i Treyju došla je od islamskog udruženja u New Yorku. Od istih ljudi koji žive u Americi, koriste naše blagodeti, jer mi poštujemo i štitimo njihova prava i slobode", rekao je komičar "cComedy central" John Stewart.  

"Simpsonovi" su podršku pružili u nedavno emitovanoj epizodi, u kojoj Bart na tabli u školi piše: "South Park - podržali bismo vas, samo da se ovoliko ne plašimo".

"Muslimanska revolucija" upozorila je autore "South Parka" da će proći isto kao holandski režiser Teo van Gogh, koji je ubijen poslije prikazivanja njegovog filma o muslimanskim ženama - navode agencije.

Lik proroka Muhameda prvi put se pojavio epizodi "Super najbolji prijatelji" iz 2001. godine, uz Isusa, Mojsija, Budu, Krišnu...