Svijet
0

Simfonijski orkestar mladih jugoistočne Evrope nastupio u Evropskom parlamentu

FENA
Simfonijski orkestar mladih jugoistočne Evrope je održao koncert u Evropskom parlamentu u Briselu 7. novembra 2007. Koncert u Briselu, koji se organizira na poziv Evropskog parlamenta, svečano je otvorio Hans-Gert Pöttering, predsjednik Evropskog parlamenta.

Koncert se održao u dvorani "Yehudi Menuhin" u zgradi Evropskog parlamenta. Maestro Siniša Marković je dirigirao orkestrom od 26 muzičara koji su ovim povodom izveli poznata djela Mocarta, Šostakoviča i Barbera. Ovo je treći u nizu koncerata koje je Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini organizirala povodom obilježavanja 50. godišnjice Rimskih ugovora, kojima je utemeljena Evropska unija.

Sva tri koncerta je finansirala Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Simfonijski orkestar mladih jugoistočne Evrope okuplja mlade muzičare koji sviraju u glavnim simfonijskim orkestrima u regiji, kao što su Beograd, Ljubljana, Zagreb, Skopje i Sarajevo kao i muzičare porijeklom iz regije a koji sviraju u simfonijskim orkestrima u Londonu, Parizu, Beču i Dizeldorfu.

Organiziranje ovog koncerta su podržali ured OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo kulture Crne Gore i Općina Centar u Sarajevu.