Svijet
0

Silikonska dolina: Prijestolnica tehnologije i beskućnika

Klix.ba
Silikonska dolina uglavnom je poznata kao svjetska tehnološka prijestolnica. Međutim, manje je poznato i da se u ovoj oblasti nalazi i najveći američki kamp za beskućnike.

Populacija beskućnika u Silikonskoj dolini dramatično je porasla posljednjih godina. Mračnu stranu jedne od najbogatijih oblasti u Kaliforniji najbolje prikazuju kampovi za beskućnike.

Unutar suhe i šumovite oblasti nalaze se nizovi koliba i improvizovanih kampova, poznati kao "Džungla", a služe kao dom najugroženijim stanovnicima.

Novinari Business Insider proveli su čitavu sedmicu sa stanovnicima "Džungle", koji su ih pozvali u svoje šatore i domove napravljene od drvnog otpada.

Neki od 175 stanovnika u ovoj oblasti su nezaposleni zidari i stolari, koji su svoje vještine upotrijebili kako bi svoje domove učinili čvršćim i stalnijim.

Jedan stolar napravio je zanimljivu kuću na drvetu, dok su zidari izgradili stepenice do tla.

Iako se domovi napravljeni od komada drveta čine dosta čvršćim od šatora, i jedni i drugi su potpuno zasjenjeni najbližim susjedima. U okolici "Džungle" žive neki od najvećih milijardera u državi, uključujući i Larryja Pagea, osnivača Googlea.

Problem beskućnika u okolici grada San Josea nije nov, ali ga dramatično povećan broj beskućnika posljednjih godina dovodi blizu kritične tačke. U posljednje dvije godine, broj beskućnika u ovoj oblasti porastao je za 20 posto.