Procjene analitičara
0

Sibirske hladnoće idu na ruku Rusiji

FENA
Oštri mrazevi koji su okovali gotovo sve zemlje Evrope doveli su skoka cijena prirodnog gasa na spot tržištu na nove rekorde.

Velike hladnoće su povećale tražnju električne energije, pri čemu su u mnogim zemljama probijeni historijski maksimumi, bez obzira na uvedenu tehnologiju za štednju struje u Evropskoj uniji, a znatno je povećana i tražnja goriva, prije svega prirodnog gasa.

Uprkos odsustvu jedinstvene berze za spot trgovinu gasom u Evropi i znatnim razlikama na regionalnim trgovinskim platformama, posljednjih dana se zapaža istovjetna dinamika na evropskim berzama gdje su cijene prirodnog gasa za posljednjih sedmicu dana povećane 30-70 posto, a na mnogima od njih skočile na nove rekorde, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

Na jednoj od najvećih evropskih berzi, Centralnoevropskom gasnom čvorištu u austrijskom Baumgartenu, cijena gasa je u ponedjeljak premašila 465 dolara za hiljadu kubnih metara, mada je još 1. februara gas na njoj koštao manje od 350 dolara za hiljadu kubika.

Direktnu korist od tog skoka spot cijena gasa Rusija, odnosno ruski Gazprom, neće moći da iskoristi, s obzirom na to da se gotovo cjelokupna količina gasa koji isporučuje ta kompanija realizuje po fiksnim cijenama, utvrđenim dugoročnim sporazumima.

Posredna korist Rusije od sibirskih hladnoća u Evropi mogla bi, međutim, biti veoma opipljiva, jer bi podsjećanja na hladnu zimu 2012. mogla da podstaknu evropske zemlje da zaključuju nove čvrste sporazume s ruskim gasnim monopolom, a, osim toga, biće smanjenja želja pojedinih evropskih zemalja za preispitivanjem već postojećih gasnih sporazuma. Kao treće, ruski alternativni projekti za transport gasa dobiće sve više pristalica.

Prema ocjeni analitičara firme "RIA-Analitika", Gazpromov izvoz gasa u zemlje van Zajednice Nezavisnih Država će u 2012. godini, uzimajući u obzir hladnu zimu 2012. porasti na 157-165 milijardi kubnih metara, pri čemu se ne očekuje znatno pogoršanje konjukture za tu rusku kompaniju u srednjoročnoj perspektivi.

Moguće prijetnje od realizacije politike EU za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa u sadašnjim uslovima nisu visoke, smatraju analitičari.