Smrtonosni hladni val
0

Sibirska zima odnosi živote diljem Evrope

Sarajevo-x.com
Kijev: Škole i vrtići zatvoreni (Foto: AFP)
Kijev: Škole i vrtići zatvoreni (Foto: AFP)
Najmanje 54 ljudi umrlo je u Evropi od hladnoće od prošle sedmice, a izuzetno niske temeperature već nekoliko dana su i u bh. gradovima.

Najniže temperature izmjerene su na Sokocu, gdje je bilo i minus 26. Jutros je na Sokocu bilo minus 23, u Sarajevu i Bijeljini minus 13, Srebrenici i Goraždu minus 12, Gradačcu i Kupresu minus 11, Bugojnu, Drvaru, Jajcu i Zenici minus 10... Na planinama se temperature spuštaju i ispod minus 30 stepeni celzija.

U susjednoj Srbiji je puno hladnije, a zima je odnijela i nekoliko života. Tokom vikenda je od hladnoće umrlo troje ljudi, a još dvoje ih se vode kao nestali. U posljednja 24 sata zima je odnijela još jedan život, u selu pokraj Topole. Najhladniji je jug Srbije, gdje su posebno niske temperature u Sjenici i Novom Pazaru. Sjenica je već mjesec blokirana snijegom, a vanredno stanje je na snazi u ukupno 14 općina u Srbiji. Niske temperature, oko minus 20, su i u Makedoniji, kao i u gradovima Hrvatske gdje se najniža temperatura, do minus 20, očekuje u Imotskom.

U drugim zemljama Evrope situacija je dramatična. Čak trideset ljudi, od kojih je većina beskućnika, umrlo je usljed niskih temperatura u posljednjih nekoliko dana u Ukrajini. Smrtonosni val zahvatio je i ostatak istočne Evrope koji se obično teško nosi sa zimom. Kada je riječ o žrtvama u Ukrajini, 21 osoba je pronađena smrznuta na ulicama, pet ih je umrlo u bolnicama, a četiri u vlastitim domovima, prenose agencije.

Temperature su pale na minus 23 stepena u glavnom gradu Kijevu i drugim gradovima u Ukrajini, dok su škole i vrtići zatvoreni, a vlasti su postavile stotine zagrijanih šatora s toplim čajem i sendvičima za beskućnike.

U Poljskoj je pet osoba umrlo od hladnoće u posljednja 24 sata, čime je broj umrlih od hladnoće povećan na 15 u posljednja četiri dana. Temperatura je pala čak na minus 27 stepeni u utorak u jugoistočnom poljskom gradu Ustrzyki Gorne. U Rumuniji su zbog zime umrle dvije osobe u protekla 24 sata, a od početka zime je u ovoj zemlji od hladnoće umrlo ukupno osam ljudi. Nekoliko osoba je umrlo od hladnoće i u Bugarskoj.

U Rusiji je u ponedjeljak navečer umrla jedna osoba u Moskvi, gdje je temperatura pala na minus 21 stepen. Još uvijek nema zvaničnih izvještaja o eventualnim smrtnim slučajevima od hladnoće u ostatku zemlje.