Svijet
0

Sharon hitno prebačen u jedinicu intenzivne njege

FENA
Bivši izraelski premijer Ariel Sharon u srijedu je hitno prebačen u odjel intenzivne njege kako bi bio podvrgnut nekoj vrsti dijalize bubrega, saopćila je bolnička glasnogovornica.

Sharonovo stanje znatno se pogoršalo početkom ove sedmice, kada su zvaničnici u Medicinskom centru Sheba saopćili da su bubrezi bivšeg lidera zatajili i kako su uočili promjene u njegovim moždanim membranama, javio je AP.

Sharon (78), je u komi otkako je pretrpio teški moždani udar 4. januara.

Njegova krv će biti prečiščena kako bi se uklonila tečnost nagomilana u njegovom tijelu kao rezultat zatajenja rada bubrega, saopćila je bolnica. On također prima antibiotike intravenozno kako bi se liječio od bakterijske infekcije u krvi.

Bolnička glasnogovornica Anat Dolev odbila je odgovarati na dodatna pitanja.

Dr John Martin, profesor kardiovaskularne medicine na londonskom Univerity College, izjavio je kako zaraza Sharonove krivi predstavlja nagoviještaj da mu je imunološki sistem oslabio i da bi taj problem mogao nanijeti štete i drugim vitalnim organima, poput jetre.

Obično doktori ne liječe pacijente u stanju u kakvom je Sharon, kazao je Martin. Dijaliza i antibiotici, ipak, mogli bi produžiti Sharonov život sedmicama, pa čak i mjesecima, kazao je.

"Najbolja stvar bila bi dopustiti Arielu Sharonu da umre ne radeći mu dijalizu bubrega i to se smatra etičkim u čitavom svijetu", izjavio je Martin.

Dr Philip Stieg, direktor neurohirurškog odjela Medicinskog koledža Weill Cornell u New Yorku, izjavio je kako bi kombinacija zatajenja rada bubrega i zaraze krvi mogla povećati šanse da Sharon dobije upalu pluća, čestu smrtonosnu bolest za ljude njegove dobi i zdravstvenog stanja.

Trenutno, kazao je Stieg, Sharon pati od "multisistemskog zatajenja" i to je postala "grudva snjega koja se počela kotrljati i sve je veća i veća".

"Očigledno je da oni čine sve što mogu kako bi ga održali u životu. Nije mi jasno zašto", kazao je Stieg.