Washington
0

Šestorka razgovara o "mogućim" novim sankcijama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šest zemalja koje sudjeluju u razgovorima "o iranskom nuklearnom programu počele su razgovarati o mogućim konturama nove rezolucije UN-a koja predviđa sankcije" Iranu, saopćio je u srijedu američki State Department.

Poslije telefonskog razgovora, politički direktori ministarstava vanjskih poslova pet velikih zemalja (SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine) i Njmačke izjavili su kako su razočarani zbog činjenice da Iran, još jedanput, nije dao jasan odgovor na njihovu velikodušnu ponudu", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Gonzalo Gallegos.

"Uzevši u obzir nepostojanje jasnog pozitivnog odgovora Irana i nepoštivanja rokova koje je odredila rezolucija 1805 Vijeća sigurnosti UN-a, 5+1 razgovaraju o narednim etapama u Vijeću sigurnosti i počinju da razgovaraju o mogućim konturama nove rezolucije koja predviđa sankcije", precizira saopćenje.

Pismeni odgovor koji su u utorak dale iranske vlasti na ponudu šestorke za saradnju Irana na način da odustane od svojih kontroverznih aktivnosti obogaćivanja urana "izgleda kao taktika dobijanja na vremenu", naglasila je šestorka.

Velike sile su Iranu dale alternativu: ili će da prihvati saradnju i obustavi svoje kontroverzne aktivnosti obogaćivanja urana za koje zapadnjaci misle da su povezane s izradom nuklearnog oružja ili će se suočiti s većim sankcijama međunarodne zajednice.