Turska
0

Šest mrtvih u pucnjavi pred američkim konzulatom u Istanbulu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šest osoba, tri napadača i tri policajca, ubijeno je u srijedu u pucnjavi pred američkim konzulatom u Istanbulu, saopćili su turski zvaničnici.

Guverner istanbulske regije Muammer Guler izjavio je da je pucnjava izbila kada su naoružane osobe napale policijsku stanicu, javio je AFP.

Napadači su pucali na policajce, precizirao je on novinarima pred vrlo zaštićenom američkom misijom smještenom u četvrti Istinye, na evropskoj obali prve metropole u Turskoj.

"Dežurni policajci ubili su tri naoružana napadača koja su kolima došla na mjesto napada", rekao je guverner.

Jedan policajac je ubijen na mjestu a dva druga su podlegla u bolnici od ozljeda.

Drugi policajac i jedan civil, vozač policijskog vozila, povrijeđeni su, rekao je Guler, ne dajući pojedinosti o razlozima pucnjave.

Ministar unutarnjih poslova Besir Atalay potvrdio je ovaj bilans novinarima u Ankari, dodavši da su "tri terorista ubijena", ne navodeći da li se radi o terorističkom napadu na američko diplomatsko predstavništvo.

"Zasad je još rano reći o čemu se radi, istražujemo sve moguće tragove", naglasio je on, dodajući da će odmah posjetiti mjesto nesreće.

Vlasti tragaju za četvrtim napadačem, javili su TV kanali.

Ćelija terorističke mreže Al-Qaide, čiji su pripadnici jako aktivni u Turskoj, odgovorna je za čitav niz napada u Istanbulu u novembru 2003., na dvije sinagoge, britanski konzulat i britansku banku HSBS, kada su ubijene 63 osobe a na stotine ih je povrijeđeno.