Teheran
0

Senzacionalan doček za Ahmadinejada

FENA
Foto: Irna
Foto: Irna
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad u utorak se vratio u zemlju gdje je naišao na, kako su je zvaničnici opisali, senzacionalnu dobrodošlicu.

Njegov povratak uslijedio je nakon spornod govora na UN-ovoj konferenciji o borbi protiv rasizma u Ženevi.

Evropski delegati napustili su dvoranu kada je nazvao Izrael rasističkom državom. Francuska je nazvala njegovo obraćanje "govorom mržnje", dok su ga SAD nazvale "zlim".

Neke zemlje bojkotirale su konferenciju zbog pojavljivanja iranskog predsjednika na njoj. Iranski državni mediji nazvali su, međutim, Ahmadinejada superzvijezdom konferencije.

Sudeći po iranskoj zvaničnoj novinskoj agenciji Irna, masa se okupila na aerodromu u Teheranu od ranih jutarnjih sati, javlja dopisnik BBC-a iz Teherana John Leyne.

Kada je Ahmadinejad izašao iz aviona, kako agencija Irna javlja, masa je načinila "veoma senzacionalan prizor" da bi mu poželjela dobrodošlicu kući.

Jedne provladine novine napisale su da je iranski predsjednik ispalio posljednji hitac u mozak Zapada.

Vladini protivnici su odlučili izbjeći svaki otvoreni kriticizam ili su bili spriječeni pokazati ga, iako su neke novine prikriveno pokazivale svoj skepticizam nazivajući njegov govor "kontroverznim".