Svijet
0

Senatori ozbiljno sumnjaju u Petraesovu ocjenu

FENA
Drugog dana svjedočenja u gornjem domu američkog Kongresa - Senatu zapovjednik američkih snaga u Iraku general David Petraeus i američki ambasador u toj zemlji Ryan Crocker imali su mnogo teži zadatak nego prethodnoga kada su odgovarali na pitanja kongresmena u Predstavničkom domu, izvještava dopisnik The Timesa.

Senatori, kako republikanski, tako i demokratski, ozbiljno su doveli u pitanje strategiju predsjednika Georgea W. Busha kojom on želi da američka vojska ostane u Iraku do kraja njegova mandata, a možda i duže, ocjenjuje u srijedu vašingtonski dopisnik Timesa.

Financial Times piše da je pozitivna slika koju su iznijeli general Petraeus i amasador Crocker govoreći o uticaju dodatnih američkih snaga na sigurnosnu situaciju u Iraku naišla na snažan skepticizam.

Zakonodavci su, naime, naglasili da ta pojačanja, čiji je cilj bio da se iračkoj vladi dade dodatni prostor kako bi mogla provesti proces političkog pomirenja i reformi, nisu dovela gotovo ni do kakvog napretka u tome pogledu.

Senatori s obje strane političkog spektra, napominje list, ukazali su na nekolicinu nedavnih izvještaja, uključujući i onaj koji je sastavilo jedno nadzorno tijelo Kongresa, u kojima se zaključuje da vlada u Bagdadu nije ispunila ni političke ni sigurnosne ciljeve.

The Guardian na stranicama rezerviranim za komentare piše da će anarhija u Iraku potrajati sve dok se Sjedinjene Države ne povuku iz te zemlje.

Autor komentara primjećuje i da su, kako kaže, američki lideri, za razliku od svojih britanskih kolega, bar izloženi oštrom preispitivanju svoje politike.

General Petraeus bio je zasut pitanjima skeptičnih predstavnika naroda, dok je ambasador pozvan da svoju politiku objasni pred kamerama. Pored toga, Kongresu su podnijeta tri detaljna izvještaja koja dovode u pitanje zvaničnu politiku Washingtona.

Američki narod je, piše komentator Guardiana, sav zahuktao od žestoke debate.

Istovremeno u Britaniji, u kojoj dvije trećine građana više ne podržava politiku vlade prema Iraku, njihovi predstavnici u parlamentu za to uopće ne haju.

Još od početka invazije Iraka donji dom britanskog parlamenta ponašao se kao beskičmenjak i, obmanut i ignoriran, bio je potpuno beskoristan.

Kada je riječ o postavljanju pitanja izvršnoj vlasti, hvala Bogu da postoji štampa, zaključuje autor komentara u Guardianu.