Nešto blaža retorika
39

Šefica proruske regije u Moldaviji odbacila mogućnost otcjepljenja, ipak poslala upozorenje Kišinjevu

V. K.
Eugenija Gutul (Foto: EPA-EFE)
Eugenija Gutul (Foto: EPA-EFE)
Iako je prije nekoliko dana šefica proruske regije Gagauzije u Moldaviji Eugenija Gutul zatražila od ruskog predsjednika Vladimira Putina zaštitu ove regije, čini se kako je posljednjim izjavama ipak ublažila retoriku.
Uzevši u obzir prethodna iskustva na području istočne Evrope, mnogi su poziv za zaštitu koji je uputila Gutul protumačili kao znak da bi ova regija mogla proglasiti nezavisnost od Moldavije što bi mogao predstavljati uvod u novi oružani sukob u koji bi se umiješala i Ruska Federacija.

Ipak, u posljednjoj izjavi, Gutul je govoreći o nezavisnosti poručila kako ne postoji mogućnost da ova autonomna regija napusti Moldaviju, bar za sada.

"Trenutno ne postoje preduslovi da se govori o otcjepljenju Gagauzije od Moldavije. Sva neslaganja između regije i Kišinjeva leže na političkom planu i vještačka su. Zakon Republike Moldavije o posebnom statusu Gagauzije predviđa da se to može dogoditi samo ako naša zemlja izgubi nezavisnost", rekla je Gutul.

Ona je dodala i to da Gagauzija savršeno koegzistira s drugim narodima koji naseljavaju regiju.

"Sve novonastale kontradikcije između centralne vlasti i autonomije vještačke su prirode. Uvjeren sam da će rastom političke kulture i dolaskom na vlast na nacionalnom nivou novih odgovornih političara državotovornog razmišljanja, sva kontroverzna pitanja između centra i autonomije biti riješena kroz dijalog", poručila je.

Također, šefica Gagauzije osvrnula se i na inicijativu koju je pokrenula predsjednica Moldavije, a koja se tiče referenduma o pristupanju zemlje Evropskoj uniji te je poslala upozorenje vlastima u Kišinjevu.

"Maia Sandu će morati voditi računa o volji naroda Gagauzije. Mi ćemo braniti poziciju stanovnika autonomije koristeći sve alate koje ima demokratska i pravna država. Na referendumu u Gagauziji 2014. godine više od 98 posto stanovnika bilo je za euroazijske integracije", zaključila je.