Svijet
0

Šef njemačke diplomatije putuje na Bliski istok

FENA
Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier saopćio je da će danas otputovati na Bliski istok, gdje će sa zvaničnicima u Izraelu i Egiptu razgovarati o sukobu u Gazi. Steinmeier je novinarima rekao da će tokom trodnevne posjete Bliskom istoku razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, zvaničnicima izraelske vlade i predsjednikom Egipta Hosnijem Mubarakom.

"Duboko sam uvjeren da moramo pomoći, razgovorima sa stranama uključenim u sukob i njihovim susjedima, kako bi se pozivi na prekid vatre pretvorili u primirje", rekao je Steinmeier.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy saopćili su u četvrtak da su njihove dvije zemlje spremne učiniti sve što je potrebno za postizanje primirja i okončanje izraelske vojne ofanzive u Gazi, podsjetio je Reuters.

Njemačka vlada je saopćila i kako je najvažnije uvjeriti Izrael da će imati sigurnosne garancije, uključujući i sprečavanje krijumčarenja oružja.

Glasnogovornik njemačke vlade Thomas Steg, odgovarajući na pitanje je li Njemačka spremna poslati svoju vojsku u regiju, istaknuo je da je vlada u Berlinu "jasno kazala kako je svjesna svoje odgovornosti i da neće bježati od nje".

Steg je dodao da je još rano za raspravu o takvim detaljima i kako je sada prioritet postizanje primirja u Gazi.