Svijet
0

Šef napuljske mafije uhapšen u Španiji

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Šef Camorre, napuljske mafije, koja kontrolira carstvo vrijedno milijardu eura i značajnu trgovinu drogom između Španije i Italije, uhapšen je u utorak navečer u Španiji, saopćila je u srijedu talijanska policija.

Giuseppe Polverino, koji je u bijegu od 2006. godine, uhapšen je u Jerezu de la Frontera, u blizini luke Cadix, na jugozapadu Španije, u zajedničkoj operaciji španske civilne garde i talijanskih karabinjera, rekao je glasnogovornik karabinjera u Napulju.

"Polverino je uhapšen u utorak navečer. Posjedovao je krivotvorenu osobnu kartu, ali smo ga mogli identificirati zahvaljujući digitalnim otiscima prstiju“, rekao je glasnogovornik.

Karabinjeri su, 5. maja 2011. godine, zaplijenili u Italiji milijardu eura imovine koja pripada klanu Polverino u okviru istrage koja je dovela do hapšenja 39 osoba, od kojih su i dvojica aktivista stranke Silvija Berlusconija.

Karabinjeri su pristupili pljenidbi zemljišta, zgrada, kompanija, trgovina, vozila i brodova, upisanih na imena članova klana.

Kako su izjavili istražitelji, ovaj klan vodi veliku trgovinu drogom iz sjevernog predgrađa Napulja kako bi snabdio talijansko tržište hašišom iz Španije.