Svijet
0

Šef kineske diplomatije stigao u Teheran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi stigao je u utorak u Teheran gdje će se sastati s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinejadom i ministrom vanjskih poslova Manuchehrom Mottakijem i razgovarati o iranskome nuklearnom pitanju.

Kina je pokušala nagovoriti Teheran da dokaže fleksibilnost u tome pitanju i izrazila neslaganje s novim međunarodnim sankcijama kojim se htjelo prisiliti Iran da obustavi svoj nuklearni program, javio je AFP.

"Pozivamo Iran da odgovori na zabrinutost međunarodne zajednice i usvoji fleksibilniji stav kako bi branio rješavanje tog pitanja", kazao je u utorak u Pekingu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao.

Istovremeno, Kina smatra da bi "sve strane trebalo da pokažu strpljenje i iskrenost, dok sankcije, posebno jednostrane, ne donose ničega dobroga", dodao je on.

Sjedinjene Države smatraju da Kina i Rusija podržavaju samo napola njihov prijedlog za pojačanje sankcija Iranu.

Grupa 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) sastala se prošlog petka u Londonu radi razgovora o eventualnoj trećoj rezoluciji Vijeća sigurnosti o sankcijama Iranu.