Uoči izbora
102

Šef Bavarske odbio smijeniti zamjenika zbog antisemitskog letka iz tinejdžerskih dana

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lider moćne njemačke pokrajine Bavarske Markus Söder rekao je da neće otpustiti svog zamjenika uprkos problemu u vezi sa antisemitskim letkom za kojeg je zamjenik priznao da ga je nosio u školskoj torbi kao tinejdžer.

Markus Söder rekao je da ne bi bilo proporcionalno otpustiti Huberta Aiwangera, što je potez koji bi srušio vladajuću koaliciju u južnoj državi šest sedmica prije regionalnih izbora.

Aiwanger, vođa populističkih Slobodnih glasača, koji su mlađi koalicijski partner Söderovom konzervativnom CSU-u, suočavao se s danima kontroverzi oko nacističkih pamfleta pronađenih u njegovoj školskoj torbi kasnih 1980-ih.

Söder je na konferenciji u nedjelju rekao da odluku nije donio olako. Rekao je da je slijedio "namjeran proces" koji je bio pošten i uredan.

Aiwanger je napravio ozbiljne pogreške u mladosti, ali se vjerodostojno distancirao od njih i ispričao se, rekao je Söder. Niti je bilo dokaza da je Aiwanger napravio ili distribuirao letak, rekao je. Aiwangerov brat je od tada tvrdio da je autor.

U dokumentu je predložen satirični kviz o “najvećem izdajniku domovine” i ponuđena nagrada “besplatan izlet kroz dimnjak u Auschwitzu”.

Söder je opet kritikovao Aiwangera jer se nije ranije izvinio te dodao da mora pokazati kajanje. Također je rekao da Aiwangerovi pismeni odgovori na 25 pitanja koje mu je postavila vlada nisu bili zadovoljavajući.

“Otuda moj ozbiljan i dobronamjeran savjet: Čak i ako je sve ovo davno, važno je pokazati kajanje i poniznost”, rekao je.

Aiwanger je rekao da je bio žrtva klevetničke kampanje koja je propala.

Letak je izašao u javnost nakon istrage novina Süddeutsche Zeitung. Aiwangerov stariji brat uskočio je i rekao da je on bio autor letka nedugo nakon njegovog objavljivanja.

Aiwanger je bio pod pritiskom nacionalne vlade da donese brzu odluku i podvuče crtu ispod afere.

Saskia Esken, sučelnica Socijaldemokratske stranke (SPD) lijevog centra kancelara Olafa Scholza, koja je u opoziciji u Bavarskoj, rekla je u ponedjeljak da regionalna vlada ne bi trebala pasti na loš glas.

Odluka da ne smijeni Aiwangera omogućuje Söderu da zadrži svoju koalicijsku vladu iz 2018. netaknutom prije regionalnih izbora 8. oktovra, za koje je glasanje poštom već počelo.

Posljednje ankete javnog mnijenja pokazuju potporu Söderu na 39 posto, što mu daje ugodnu prednost, a Slobodni glasači imaju oko 12 posto u tijesnoj utrci protiv krajnje desnog AfD-a.

"Moći ćemo nastaviti građansku koaliciju u Bavarskoj", rekao je Söder. "Definitivno neće biti crnog i zelenog u Bavarskoj", dodao je, referirajući se na nagađanja da bi mogao promijeniti partnera i udružiti se sa strankom Zelenih.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser optužila je Södera da na prvo mjesto stavlja političku taktiku.

"Gospodin Aiwanger nije se uvjerljivo izvinio niti je uspio uvjerljivo odbaciti optužbe", rekla je novinskoj grupi RND. Umjesto toga, rekla je, sebe je opisao kao žrtvu "i ni na trenutak ne razmišlja o onima koji još uvijek masovno pate od antisemitizma".

"To što gospodin Söder to dopušta šteti ugledu naše zemlje", dodala je.