Svijet
27

Sebastian Kurz: Evropska unija nepotpuna bez zapadnog Balkana

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Javnim panelom čiji je domaćin sinoć bio austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz zaokružena je dvodnevna konferencija u Beču pod nazivom "Podsticanje procesa proširenja rješavanjem bilateralnih sporova".

Cilj inicijative za rješavnje bilateralnih pitanja u šest ekonomija zapadnog Balkana (ZB6) koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan (EFB), a podržali ministarstva vanjskih poslova Austrije i Francuske, Institut Renner i Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), jeste da se još jednom podstakne proces evropske integracije privreda iz jugoistočne Evrope koje teže članstvu u EU.

Proces je započet prije godinu dana, a prvi uspjeh je imao na samitu zapadnog Balkana u augustu prošle godine u Beču, kada su se ministri vanjskih poslova pismeno obavezali da riješe "sva otvorena bilateralna pitanja u duhu dobrosusjedstva i zajedničke opredijeljenosti za evropske integracije".

Savjetodavna grupa Evropskog fonda za Balkan "Balkan u Evopi" radila je na alatima i mehanizmima kako bi se proces mogao dalje nastaviti na ovogodišnjem samitu šest ekonomija zapadnog Balkana koji se održava 4. jula u Parizu, te su na konferenciji u Beču pohvaljeni njihovi napori i naglašena je važnost rješavanja bilateralnih pitanja i iznalaženja rješenja kojima će se ubrzati a ne spriječiti proces pristupanja Evropskoj uniji cijelog regiona.

Otvarajući sinoćnju debatu, ministar Kurz je rekao da je "Evropska unija nepotpuna bez zapadnog Balkana" i obećao da će Austrija i dalje biti "snažan glas podrške našim prijateljima na zapadnom Balkanu". Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati je naglasio da bilateralni sporovi mogu usporiti, pa čak i zaustaviti proces proširenja i izrazio uvjerenost da "region pokazuje da može ispuniti ono što je obećano".

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović, koji je na konferenciji iznio iskustva kao ministar vanjskih poslova Srbije te naveo različite primjere načina i sredstava, ali i prepreka u rješavanju bilateralnih pitanja, objasnio je da put pred nama nije nimalo jednostavan, ali da dosadašnji rad na iznalaženju načina za rješavanje bilateralnih pitanja obećava i ohrabruje.

Izvršna direktorica Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai govorila je o mogućoj ulozi civilnog društva u procesu pristupanja EU, ali i u traženju rješenja za bilateralna pitanja. Rekla je da civilno društvo može da "gradi mostove, njeguje dijalog i pomogne vladama da prevaziđu poteškoće". Svi učesnici su naglasili ulogu regionalne saradnje na putu ka Evropskoj uniji, kao i ulogu koju Vijeće za regionalnu saradnju ima i imaće i dalje u tom procesu, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.