Svijet
0

Scotland Yard uhapsio 19 hakera pljačkaša

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Specijalna jedinica Scotland Yarda za elektronske zločine uhapsila je 19 osoba osumnjičenih da su "izvukle" više miliona dolara iz britanskih banaka "upadajući" u račune klijenata.

Policija traga za najmanje 9,5 miliona dolara ukradenih iz banaka u Velikoj Britaniji tokom posljednja tri mjeseca nakon upada u online račune klijenata.

Britanska policija je priopćila kako očekuje da će se s napredovanjem istrage povećati i tražena suma, prenosi Associated Press.

Više hiljada ličnih kompjutera zaraženo je opasnim šiframa među kojima i jednim od virusa Trojan poznatim kao Zeus, koji omogućuje kriminalnim bandama da dođu do osobnih lozinki i pristupa bankovnim računima, navode istražitelji. Nakon toga novac se prenosi na račune koje kontroliraju kriminalci.

"Vjerujemo da smo prekinuli veoma organiziranu kriminalnu mrežu koja je upotrebljavala sofisticirane metode da crpe visoke iznose u gotovini s računa velikog broja nedužnih ljudi", navodi u svom saopćenju glavni inspektor Terry Wilson.

Wilson je upozorio klijente banaka da provjere je li im promijenjen (nadograđen) sigurnosni sistem u kompjuteru i da strogo vode računa o nesvakidašnjim promjenama lozinki.

Policija upozorava da Trojan predstavlja svjetsku opasnost i da se sve više koristi za ilegalne pristupe bankovnim računima.

Osobe koje su uhapšene u Londonu, 15 muškaraca i četiri žene starosti od 23 do 47 godina, osumnjičene su za prevaru i hakerske zločine.