Svijet
0

Scheffer: NATO dao punu podršku Ahtisaariju

FENA
Jaap de Hoop Scheffer
Jaap de Hoop Scheffer
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je danas, na konferenciji za štampu u Bruxellesu, da su na današnjem sastanku ministri vanjskih poslova Alijanse pokazali «puno jedinstvo u podršci procesu» koji je specijalni posrednik UN Martti Ahtisaari izložio Kontakt grupi u Beču.

Scheffer nije, međutim, želio da komentira Ahtisaarijev prijedlog niti, pak, da odgovori na pitanje novinara da li on predviđa otcjepljenje Kosova od Srbije, objašnjavajući da "nije riječ o procesu koji vodi NATO".

"Izrazili smo puno jedinstvo u podršci Marttiju Ahtisaariju i procesu koji je on danas predstavio (.), istovremeno se opredijelivši za što je moguće brže usvajanje rezolucije (u VS UN)", izjavio je Scheffer u razgovoru s novinarima neposredno po završetku ministarskog sastanka.

"Istakli smo potrebu intenzivne saradnje između Evropske unije i NATO-a na političkom i operativnom nivou", naglasio je generalni sekretar.

On je istakao da će tema saradnje EU i NATO u periodu, koji uslijedi neposredno pošto bude postignuto rešenje za budući status Kosova, biti jedna od glavnih tema sastanka ministara EU i Alijanse na današnjem "transatlantskom ručku".

Scheffer je, također, rekao da će Kfor ostati na Kosovu sa ukupno 16.500 vojnika.