Svijet
0

Scheffer: KFOR će energično odgovoriti na svaki vid nasilja

FENA
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozdravio je danas napore specijalnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija i iznošenje prijedloga za rješenje budućeg statusa Kosova, ističući da snage Alijanse na Kosovu neće tolerirati nikakvo nasilje koje bi moglo da izbije tokom debate o budućnosti pokrajine.

"Kfor će energično odgovoriti na svaki pokušaj korištenja nasilja s ciljem da se poremeti politički proces", izjavio je Scheffer.

On je također rekao da Ahtisaarijev prijedlog, koji je specijalni izaslanik UN-a danas iznio u Beogradu i Prištini, "predstavlja napredak u rješavanju pitanja statusa" i da on "cijelom regionu nudi perspektivu bolje i sigurnije budućnosti, što uključuje i pespektivu integracije u evropske i euroatlantske strukture".

Scheffer je, istovremeno, pozvao Prištinu i Beograd da se "tokom ovog osjetljivog perioda odgovorno ponašaju" i da se se, "zajedno s Ahtisaarijem, angažiraju u duhu fleksibiliteta i kompromisa".

"NATO će osigurati bezbjednu atmosferu na Kosovu za vrijeme procesa donošenja odluke o statusu i poslije toga", naglasio je Scheffer, prenio je Tanjug.