Bin Ladenov dnevnik
0

Savjeti pripadnicima Al-Qaide koga da napadnu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ubijeni lider Al-Qaide Osama bin Laden kalkulisao je koliko je potrebno ubiti Amerikanaca da bi prisilili SAD da ode sa Bliskog istoka, izjavili su danas američki zvaničnici, pozivajući se na njegov pronađeni dnevnik i ostale dokumente.

Prema njegovom zaključku, samo bi više hiljada žrtava, kao što je to bilo u napadu na SAD 2001. godine, bilo dovoljno.

U dnevniku lidera Al-Qaide, koji je pronađen prilikom upada američkih komandosa u skrovište u kome se skrivao, navodi se da i manji napadi od onog 11. septembra 2011. godine nisu imali željeni utjecaj.

Bin Laden je, takođe, tražio od svojih sljedbenika da napadaju manje gradove i vozove.

Američki zvaničnici, koji nisu željeli da budu imenovani, izjavili su da je u Bin Ladenovom, rukom pisanom dnevniku i dokumentima u računaru otkriven njegov udio u svakoj skorijoj većoj prijetnji Al-Qaide.

Prema riječima zvaničnika, u ove prijetnje spadaju i prošlogodišnje zavjere, zbog kojih su objavljena upozorenja putnicima i ambasadama.

Lider Al-Qaida predviđao je da napadi budu izvedeni na značajnije datume, poput američkog Dana nezavisnosti 4. jula i desetu godišnjicu napada 11. septembra 2001. godine.
On je napisao da bi i drugi američki gradovi poput Los Anđelesa trebalo da budu razmatrani za potencijalne mete, a ne samo New York.

Zvaničnici ističu da je Bin Laden razmatrao i to koliko je američkih žrtava potrebno da bi Washington razmatrao promjenu politike na Bliskom istoku.

Agenti obavještajnih službi nastavljaju da analiziraju dokumente koji su bili na oko stotinu fleš memorija i u pet računara, zaplijenjene u upadu američkih komandosa.