Svijet
0

Saudijski kralj u borbi protiv militantizma

Sarajevo-x.com
Saudijski kralj je u uticajnim arapskim novinama Al- Sharq al-Awsat iznio plan kojim će se pokušati iskorijeniti militantne ideje pojedinih arapskih duhovnih vođa, prenosi BBC.

Planom će biti obuhvaćenom 40.000 vjerskih vođa - imama u Saudijskoj Arabiji, a s ciljem promovisanja modernog saudijskog društva i tolerantnog islama. Ideju će provoditi ministrarstvo za vjerska pitanja i Centar za nacionalni dijalog, formiran prije pet godina.

Najavljeni plan dio je jednog šireg programa koji saudijski vladar provodi posljednjih godina. Ipak u saudijskom društvu raste strah da ove mjere neće biti dovoljne da se ukloni opasnost od islamskog militantizma.

Skeptici tvrde da su saudijski imami već predugo bili fokusirani na ohrabrivanje mladih ljudi da se pridruže globalnom duhovnom ratu - džihadu i poticanju mržnje prema nemuslimanima.

Kraljeva porodica se već dugo nalazi pod pritiskom, prvenstveno Washingtona koji insistira na mijenjanju vjerskih knjiga i obuzdavanju militantnih vođa. Ostaje da se vidi hoće li ova inicijativa donijeti željene promjene u saudijskom društvu u kojem ultrakonzervativci imaju izuzetno jak uticaj. Tako je prošle sedmice jedan istaknuti vjerski vođa pozvao na ''skidanje glava'' dvojici liberalnih muslimanskih pisaca koji su pisali o raspravljali o mogućnostima mijenjanja religije kod muslimana.