Novi vid ugnjetavanja
1.1k

Saudijska Arabija uvodi elektronsko praćenje žena

Klix.ba
Pored toga što ne mogu putovati van zemlje bez dopuštenja svojih muških skrbnika i što im je zabranjeno da upravljaju automobilima, žene u Saudijskoj Arabiji će sada biti praćene i uz pomoć elektronskih sistema za nadzor svaki put kada napuste državu.

Od prošle sedmice muškarci dobijaju poruke na svoj telefon u kojima ih se obavještava kada žena u njihovom starateljstvu napusti zemlju.

Manal al-Sherif, aktivistica koja je postala poznata prošle godine nakon lansiranja kampanje u kojoj je tražila od žena u Saudijskoj Arabiji da ne poštuju zakon o zabrani upravljanja automobilom, je počela širiti ovu vijest putem Twittera.

Prema njenim informacijama, svaki put kada neka žena napusti zemlju, njen legalni staratelj dobija poruku od imigracionih vlasti o njenom kretanju.

Ovaj potez Vlade Saudijske Arabije je naišao na brojne kritike.

"Ako mi treba poruka da bih saznao da je moja supruga napustila Saudijsku Arabiju, onda sam se oženio pogrešnom ženom ili trebam posjetiti psihijatra", napisao je Hisham, jedan od onih koji ne podržava nove mjere.

"Pametnije bi bilo da se Vlada počne brinuti o ženama koje su žrtve porodičnog nasilja", napisao je drugi protivnik novog zakona.

U junu prošle godine mnoge aktivistice su pokrenule kampanju protiv zabrane vožnje automobila. Mnoge su tada i uhapšene i bile su primorane potpisati zakletvu da to više nikada neće raditi. Iako nigdje u zakonu ove zemlje ne postoji član o zabrani vožnje za žene, ministar unutrašnjih poslova je 1990. godine formalno zabranio vožnju nakon što je 47 žena uhapšeno poslije demonstracija u kojima su automobilima blokirale puteve.

Prošle godine je kralj Abdullah dao ženama pravo glasa na izborima. Tom prilikom im je dato i pravo da se kandiduju na izborima koji će biti održani 2015. godine.

"Žene u Saudijskoj Arabiji se smatraju građanima niže klase, čak i ako su na visokim pozicijama. U kraljevstvu se nikada neće moći napraviti neke reforme, sve dok se ne promijeni status žena", rekao je aktivist Suad Shemmari.