Svijet
1

Saudijska Arabija se uključila u problem Sirije: Pobunjeničke frakcije sastaju se u Rijadu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sirijska podijeljena opozicija sastat će se u Rijadu kako bi se pokušali ujediniti i dogovoriti mirovni sporazum. Na sastanku će biti predstavnici skoro svih vojnih i političkih frakcija. IDIL i Nusra front neće biti prisutni, kao ni predstavnici kurda.

Cilj je napraviti zajednički prijedlog za pregovore s vladom. Svjetske sile koje su na sastanku u Beču ističu kako žele da se ti razgovori obave do 1. januara kako bi im nastavili pružati podršku.

Podijeljenost pobunjenika u Siriji uzrokovala je haos na ratištu, ali i u diplomatiji, s obzirom na to da su se evropske zemlje i SAD uključile u borbu protiv IDIL-a na tlu Sirije.

Predsjednik Irana Bashar al-Assad upozorio je da bi pregovori mogli propasti, jer se održavaju u Rijadu.

Vođa jake opozicione grupe Jaish al-Islam rekao je da će prisustvovati pregovorima u Saudijskoj Arabiji. Lider je frakcije u blizini Damaska i kontrolira većinu istočnog Ghouta predgrađa. No, njegov komandant Zahran Alloush neće prisustvovati jer su njegove snage izgubile kontrolu nad putem koji su planirali koristiti za napuštanje Damaska.

Sastanku će prisustvovati i pripadnici pobunjeničke Slobodne sirijske armije, te grupe koje su zabranile Sjedinjene Američke Države, a koje su finansirali strani vojnici.

"Saudijska Arabija je centralna država regije i na njoj je da preuzme taj korak i bude domaćin konferencije sirijskih opozicionih frakcija. Sigurno će nešto ispasti dobro iz toga", rekao je čelnik Slobodne sirijske armije.

Grupa Ahrar al-Sham, koja se bori zajedno sa Nusra Frontom povezanim s Al Kaidom, također će doći. Ipak, Nusra Front i samoprozvana Islamska država neće doći, kao ni sirijski Kurdi koji kontroliraju sjevernu Siriju i bore se protiv IDIL-a.

Stručnjaci ističu da su pregovori određeni na propast jer neće biti kurdskih predstavnika.

Rijad još nije objavio zvaničan datum pregovora.