Teheran
0

Saudijska Arabija predala iranskog stručnjaka SAD-u

FENA
Iran je u utorak optužio Saudijsku Arabiju da je Sjedinjenim Državama izručila iranskog stručnjaka za nuklearnu energiju Shahrama Amirija.

Amiri, istraživač koji je radio za iransku Organizaciju za atomsku energiju, nestao je u vrijeme hadža u Saudijskoj Arabiji tokom juna. Prema pojedinim medijskim izvještajima, Amir je tražio azil u okolnim zemljama.

"Rijad je poslao iranskoga nuklearnog stručnjaka Shahrama Amirija u SAD", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ramin Mehmanparast, dodajući da je Amir sada zatvoren u SAD-u. "On je među 11 zatvorenih Iranaca u Americi", kazao je Mehmanparast.

Teheran je u prvi mah odbio priznati uključenost Amirija u iranski nuklearni program, čiji je cilj, kako SAD sumnjaju, razvoj nuklearnog oružja. Iran tvrdi da je svrha njegovoga nuklearnog programa proizvodnja električne energije.

Iranski stručnjak nestao je samo tri mjeseca prije nego što je Iran obznanio postojanje drugoga, podzemnog nuklearnog postrojenja za obogaćivanje urana, blizu svetoga šitskog mjesta Qoma.

Ovo nije prvi put da Teheran optužuje Zapad za umiješanost u nestanak svojih ljudi. Prije dvije godine šef iranske policije rekao je da je bivšeg zamjenika ministra obrane Ali-Rezu Azgharija, koji je nestao te godine, otela zapadna obavještajna služba.

Turska štampa je u to vrijeme izvještavala da Azghari posjeduje informacije o iranskome nuklearnom programu.

Sumnje zapadnih zemalja u navodni iranski nuklearni program dodatno su pojačane prošlog mjeseca kada je saopćeno da Iran gradi još deset novih postrojenja za obogaćivanje urana, poput onog glavnog u Natanzu.

Teheran je ranije saopćio da mu je potrebno najmanje 20 postrojenja za obogaćivanje urana kako bi proizveo neophodno gorivo za nuklearnu elektranu.