Svijet
0

Saudijska Arabija: Iran pokazao svoje pravo lice reakcijom na pogubljenje terorista

Anadolija
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Vlasti Saudijske Arabije osudile su reakcije zvaničnog Teherana nakon pogubljenja 47 lica osuđenih za terorizam među kojima i šiitskog vjerskog lidera ajatolaha šejha Nimr al-Nimra, odbacivši kritike na račun manjkavosti pravnog sistema i sudskih procesa.

"Iran je pokazao svoje pravo lice, iznošenjem mišljenja o teroristima koji su pogubljeni, ukazujući tako svoju podršku terorizmu. Iran slijedi politiku polarizacije i odgovoran je za eskalaciju haosa", izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije koji je izjave zvaničnog Teherana opisao "neprihvatljivim".

Saudijski zvaničnik je također naglasio da je Iran više puta optužen od Ujedinjenih nacija (UN) da podržava terorizam. Kazao je kako je na stotine Iranaca prošle godine pogubljeno zbog nepostojanja jasnog zakonskog postupka.

Vlasti Saudijske Arabije jučer su saopćile da su pogubile 47 lica osumnjičenih za terorizam, među kojima i vjerski vođa šiitske manjine u toj zemlji al-Nimra. Taj potez je izazvao niz reakcija i osuda od strane lidera Evropske unije, Ujedinjenih nacija, SAD-a i drugih adresa, ali najoštrije reakcije dolaze iz Irana, čiji je ministar vanjskih poslova poručio da će "Saudijska Arabija za ovu politiku platiti visoku cijenu."

Inače, zvanični Teheran i Rijad trenutno podržavaju suprotstavljene strane u sukobima u Siriji i Jemenu.