Svijet
0

Sastanak u Beču o širenju protokola iz Kyota

FENA
Delegati iz više od 150 zemalja sastali su se u Beču kako bi raspravljali o načinima širenja i produbljivanja protokola UN-a iz Kyota o klimatskim promjenama.

Visoki zvaničnik UN-a zadužen za to pitanje izjavio je kako će skup pokazati koliko se zemalja obavezalo na postizanje napretka, javio je BBC.

Sastanak također nastoji mobilizirati javne institucije i ostala tijela, kao i vlade.

Razgovori u Beču smatraju se ključnim korakom ka pripremi UN-ovog klimatskog samita, koji bi se trebao održati na Baliju u decembru.

Visoki zvaničnik UN-a za klimatske promjene Yvo de Boer tvrdi kako će razgovori u Beču dati nagovještaj da li su zemlje voljne da pokrenu istinske pregovore o kretanju naprijed nakon što protokol iz Kyota istekne u 2012.

Očekuje se da se odluka donese na Baliju krajem godine.

Na bečkom sastanku također bi trebalo raspravljati o novom izvještaju UN-a koji razmatra finansijske posljedice klimatskih promjena tokom narednih 25 godina.

U izvještaju se navodi da će do 2030. biti potrebno dodatnih ulaganja vrijednih oko 200 milijardi dolara godišnje kako bi se emisija gasova koji stvaraju efekt staklenika zadržala na sadašnjem nivou. U međuvremenu, brojne zemlje u razvoju zabrinute su sporim tempom napretka.

Ministar za prirodne resurse Lesota, Monyane Moleleki izjavio je da se broj suša u njegovoj zemlji značajno povećao od 1978. i da su ljeta iz godine u godinu toplija.