Vatikan
0

Sastanak pape i irskih biskupa zbog skandala u Irskoj

SRNA
Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt Šesnaesti i irski biskupi razmatraće u ponedjeljak u Rimu planove akcije u vezi sa skandalom oko pedofilije koji je potkopao autoritet Katoličke crkve u Irskoj.

Razgovori, prvi ove vrste u Vatikanu za posljednjih osam godina, mogli bi dovesti do daljih ostavki sveštenih lica u Katoličkoj crkvi u Irskoj.

Očekuje se da će papa, 24 irska  biskupa i visoki zvaničnici Vatikana održati tri sesije sastanaka kao odgovor na nezadovoljstvo u Irskoj nakon izvještaja Komisije za istragu Dablinske nadbiskupije ili Marfijeve komisije, u kojoj se navode slučajevi sveštenika koji su  seksualno zlostavljali djecu.

"Seksualno zlostavljanje od strane katoličkog sveštenstva u Irskoj i naročito rašireno maltretiranje djece decenijama su prikrivani u ovoj zemlji", kaže se između ostalog u izveštaju Komisije za istragu Dablinske nadbiskupije.

Irska je u stanju šoka od novembra kada je objavljen izvještaj  u kome se navodi da je Crkva u Irskoj "opsesivno" krila slučajeve zlostavljanja  djece u dablinskoj nadbiskupiji od 1975. do 2004. godine  i da je djelovala po principu "ne pitaj, ne govori".

U izvještaju se navodi da su svi dablinski biskupi tada bili svjesni pritužbi, ali da  je dieceza  bila preokupirana zaštitom reputacije Crkve umjesto zaštitom djece.

Četiri biskupa ponudila su ostavke i papa je do sada jednu prihvatio.
Grupa žrtava "Svaki četvrti" pozvala je i druge biskupe  širom Irske koji su bili umiješani u "kulturu zataškavanja" da se povuku.

Ova grupa tvrdi da se Vatikan i ambasador u Irskoj kriju iza diplomatskih protokola da izbjegnu saradnju sa Marfijevom komisijom. Vatikan  je saopštio da komisija nije prošla odgovarajuće diplomatske kanale.

Grupe žrtava najavile su da će tražiti novčanu nadoknadu što bi moglo dovesti do finansijske krize Katoličke crkve u Irskoj. 

"Mnogi koji su propatili zbog seksualnog zlostavljanja sveštenika u djetinjstvu sada vide da je njihova patanja mogla biti izbjegnuta da su crkveni velikodostojnici i državna vlast reagovali na vrijeme i ispravno na pritužbe prvih žrtava", kaže se u jednom otvorenom pismu papi.

Papa je oštro osudio  seksualno zlostavljanje tokom svojih putovanja u dvije zemlje najteže pogođene ovim skandalima, SAD i Australiji, i  rekao da je bijesan i  da osjeća sramotu zbog skandala u Irskoj.

Kritičari kažu da Vatikan i Katolička crkva nisu učinili skoro ništa da se počinioci dovedu pred lice pravde.
Dablinski nadbiskup Dirmud Martin, koji je stupio na dužnost nakon perioda koji je obuhvaćen u izvještaju,  očekuje značajanu reorganizaciju Crkve u Irskoj nakon ovog skandala.

Važna uloga crkve u  životu Iraca jedan  je od razloga zašto slučajevi zlostavljanja  nisu provjeravani.

Jedan sveštenik priznao je da je sam seksualno zlostavljao više od 100 djece, dok je drugi rekao  da je zlostavljao djecu na ovaj način svake dvije sedmice u periodu od više od 25 godina.

U izvještaju stoji da je seksualno zlostavljanje bilo hroničan problem, posebno u crkvenim ustanovama za dječake.

Navode se, između ostalog, riječi čovjeka koji kaže da se u domu za nezbrinutu djecu u kojem je rastao radovao Božiću zato što makar na taj dan nije bilo seksualnog zlostavljanja. 
	
Crkva je u toj zemlji ne samo veoma moćna, nego igra i važnu ulogu u društvu upravljajući brojnim školama, popravnim domovima, sirotištima i domovima za nezbrinutu djecu.