Bugarska
0

Sastanak o prirodnom plinu za Evropu završio bez deklaracije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvodnevni energetski sastanak na vrhu "Prirodni plin za Evropu - sigurnost i partnerstvo" završio je u subotu u Bugarskoj bez usvajanja očekivane zajedničke deklaracije, ali je domaćin skupa bugarski predsjednik Georgi Parvanov rekao da je samit potvrdio političku odgovornost za energetsku sigurnost u Evropi.

Prvanov je u završnoj riječi kazao da je sastanak u Sofiji ispunio svoju svrhu - "osigurao dijalog i identificirao dodirne točne za nove ideje u razvoju eneregetske sigurnosti, koju je potrebno pojačati".

Iskazana je volja za traženje zajedničkih rješenja mogućih energetskih kriza i utvrđeni temelji za rješenja u kojima su najvažnija saradnja zemalja proizvođača, tranzitnih zemalja i zemalja potrošača, rekao je Parvanov.

Naglasio je da su se na samitu počela približavati zasad suprotstavljena stajališta o razvojnim plinskim projektima u južnoj Evropi.

Riječ je o gradnji plinovoda Južni tok koji forsira Rusija, a kritizira ga EU zbog straha da će on samo povećati ovisnost Evrope o ruskom plinu, te plinovoda Nabucco koji ima potporu Bruxellesa i SAD-a i predviđa dopremu plina iz Kaspijske regije prema Evropi.

U Sofiji su se u petak i subotu okupili čelnici 28 zemalja, kao i dužnosnici EU, SAD-a te čelnici velikih nacionalnih tvrtki među kojima i ruski Gazprom, francuski Gaz de France, katarski Gas i talijanski ENI.