Svijet
0

Sarkozyjeva svita stiže u London

FENA
Vanjskopolitičke rubrike britanskih novina The Observer za vikend su bile prepune napisa o posjeti francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja Londonu.

The Observer piše da će Sarkozy u zvaničnu posjetu, koja počinje u srijedu, doći sa svojom 81-godišnjom majkom, što je neuobičajeno u diplomatskom protokolu, ali i sa novom suprugom Carlom Bruni.

S njim stiže i grupa ministara i savjetnika, među kojima je, kako navodi Sunday Telegraph, "nekoliko prelijepih žena" - ali će sve oči ipak biti uprte u gospođu Bruni, koja je bivša manekenka i popularna kantautorica.

Iako će posjeta Britaniji trajati manje od 24 sata, francuski predsjednik će imati dovoljno vremena za ručak s premijerom Gordonom Brownom, za samit Britanije i Francuske na Arsenalovom stadionu na sjeveru Londona i kratku vožnju Temzom, specijalnim brodićem, do Grinicha, gde će damu Elaine McArthur odlikovati ordenom Legije časti, piše Observer.

Bit će mu na raspolaganju posebna soba u zamku u Windsoru, namijenjena sastancima s liderima britanske opozicije, nakon Sarkozyjeva obraćanja parlamentu u Westminsteru.

Očekuje se da će ga kraljica Elizabeta sa svečane večeri ispratiti uz pomoć ansambla škotskih gajdaša, piše Observer, sa čime će Nicolas Sarkozy, kako navodi list, "htio - ne htio, morati da se nosi".

Listovi bilježe i vijest da se Sarkozyjeva bivša supruga Cecilija u nedjelju u SAD-u udala za čovjeka s kojim je u jednom trenutku "pobjegla" od francuskog predsjednika, pa mu se potom vratila.

Komentator Observera ocjenjuje da, za razliku od Sarkozyjeva nedavno sklopljenog braka, njena udaja za većinu romantičnih Francuza predstavlja "pobjedu ljubavi".