Svijet
0

Sarkozy traži od Gadafija veća ljudska prava

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u ponedjeljak, nakon razgovora s pukovnikom Gadafijem, da je od njega "zatražio da napreduje na putu ljudskih prava", dok je posjeta libijskog vođe izazvala proteste u Francuskoj.

"Francuska je primila šefa države koji je odustao od posjedovanja nuklearnog oružja i odlučio da skladišta stavi pod kontrolu međunarodnih organizacija, koji je izabrao odustajanje od terorizma i pristao da obešteti žrtve", kazao je Sarkozy.

Francuski predsjednik je izjavio da je "isto tako, primio udruženja žrtava" koja su protestirala protiv Gadafijevog dolaska.

"Francuska je ta koja je pregovarala o oslobađanju bugarskih bolničarki iz zatvora u Libiji, u kojem su provele osam godina", insistirao je Sarkozy kojeg su opozicija i udruženja za ljudska prava kritizirala što je primio Gadafija.

Tripoli je počeo da izlazi iz izolacije 2003. godine, nakon što je odustao od razvijanja nuklearnog oružja za masovno uništavanje i obeštetio žrtve napada na Lockerbie iznad Škotske 1988. godine kada je 270 ljudi izgubilo život i na jedan francuski DC-10 iznad Nigera 1989. godine kada je ubijeno 170 ljudi.