Svijet
0

Sarkozy rekonstruirao vladu: Socijalisti na čelu diplomatije

FENA
Francuska je u utorak dobila rekonstruiran i upotpunjen kabinet u koji je imenovan novi ministar ekologije umjesto Alaina Juppea, dok je u ministarstvo vanjskih poslova ušao još jedan bivši socijalist te ih je odsada troje u novoj vladi desnice.

Nova vlada od 32 člana (15 ministara i 17 državnih tajnika), koju vodi premijer Francois Fillon, imat će prvenstveno zadatak provesti reforme kakve je Francuzima obećao Nicolas Sarkozy, pobjednik predsjedničkih izbora u svibnju.

U vladi je rekordan broj žena, njih 11, a od tog broja tri su žene imigrantskog porijekla.

Sarkozy, koji je sastavljajući svoju prvu vladu u maju resor gospodarstva povjerio Jean-Louisu Borloou, odlučio je u utorak Borlooa prebaciti na čelo nadasve važnog ministarstva ekologije, razvoja i trajnog uređenja.

Dosadašnji ministar ekologije bio je Alain Juppe, drugi po važnosti u Sarkozyjevoj vladi, koji je morao podnijeti ostavku pošto je izgubio na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Na Barloovo dosadašnje mjesto Sarkozy je imenovao Christine Lagarde (51), koja time postaje prva žena ministrica gospodarstva u Francuskoj.

Tu odvjetnicu i viceprvakinju Francuske u sinhroniziranom plivanju koju je 2006. časopis Forbes stavio na 30. mjesto najutjecajnijih ženu na svijetu, na dosadašnjoj dužnosti ministrice poljoprivrede zamijenit će bivši povjerenik Evropske komisije Michel Barnier.

Većina ostalih ministarstava ostaje bez promjena, ali je desetak novih državnih tajnika upotpunilo u utorak vladu. Najzapaženiji je gradonačelnik Mulhousea Jean-Marie Bockel, koji postaje državni tajnik za suradnju i frankofoniju.

Bockel, bivši socijalist, kao i njegov šef, ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, istaknuti je pristalia "liberalnog" socijalizma i obožavatelj britanskog premijera Tonyja Blaira.

Uz Kouchnera i Bockela, treći bivši socijalist je državni tajnik za evropska pitanja Jean-Pierre Jouyet. Time su sva trojica bivših članova socijalista u resoru vanjskih poslova u vladi desnice.

Tridesetgodišnja Rama Yade, senegalskog porijekla, imenovana je državnom tajnicom za ljudska prava i jedna je od ličnosti koja, kako je to obećavao Sarkozy, treba unijeti raznolikost u vladu.

Druge dvije žene imigrantskog porijekla su ministrica pravosuđa Rachida Dati (41), koja potječe iz Magreba, te Fadela Amara (43), državna tajnica zadužena za politiku gradova. Amara, čiji su roditelji Alžirci, utemeljiteljica je pokreta "Ni kurve, ni obespravljene", koji se bori protiv nasilja nad djevojkama iz imigrantskih četvrti - geta.

Bernard Laporte, trener ragbija, prenosi Hina, imenovan je državnim tajnikom za mlade i sport, ali će dužnost preuzeti tek u oktobru kada završi Svjetsko prvenstvo u ragbiju koje organizira Francuska.