Svijet
0

Sarkozy primio slovenskog premijera Janeza Janšu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy primio je u ponedjeljak slovenskog premijera Janeza Janšu na ručak koji je uglavnom bio posvećen pitanju Evropske unije, jer dvije zemlje predsjedavaju jedna za drugom tokom 2008., izvijestio je glasnogovornik predsjednika Sarkozyja.

Šef francuske države je posebno insistirao kod svog gosta na razmišljanju "da se već od sada treba posvetiti budućnosti zajedničke poljoprivredne politike nakon 2013.", precizirao je glasnogovornik Jelisejske palače David Martinon.

Slovenija predsjedava Evropskom unijom prvih šest mjeseci, počevši od 1. januara 2008., iza koje dolazi Francuska, od 1. jula.

Dvojica dužnosnika su razgovarala i o krizi na Kosovu, obojica ocjenjujući da "status quo nije održiv" i izjašnjavajući se za "provedbu odluka donesenih u petak na evropskom vijeću u Bruxellesu", nastavio je glasnogovornik.

Predsjedavajuća EU-a je objavila u petak navečer da je odlučila da pošalje na Kosovo civilnu misiju podrške policiji, jer pregovori između Srba i Kosovara nisu rezultirali dogovorom o budućem statusu Kosova, do krajnjeg roka od 10. decembra.