Svijet
0

Sarkozy pred Kongresom SAD-a

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy boravi u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Državama, koja treba da označi zbližavanje između Washingtona i Pariza poslije ozbiljnih tenzija u odnosima dviju zemlje izazvanih ratom u Iraku.

Sarkozy se u srijedu obratio američkim kongresmenima i senatorima na zajedničkoj sjednici oba kongresna doma, i tom prilikom rekao da su "prijateljstvo i savezništvo dvije zemlje jaki", kao i da njegova posjeta predstavlja kraj višegodišnjih napetosti u odnosima dvije zemlje.

Dodao je da bolji odnosi treba da vode ka prisnijoj saradnji u pogledu rješavanja većeg broja međunarodnih problema - uključujući Bliski istok, iranski nuklearni program i stabilnost Libana.

Prvi put za više od deset godina se jedan francuski predsjednik obraća svim članovima Kogresa SAD-a.

Na zvaničnim razgovorima Bush - Sarkozy na dnevnom redu su pitanja Iraka, iranskih nuklearnih ambicija i globalnog otopljavanja.

Sarkozy, koga zbog proameričkih stavova u Washingtonu često zovu "Sarko Amerikanac", posjetu SAD-u je počeo govorom u Francusko-američkom poslovnom vijeću, gdje je rekao da "nikada nije do kraja razumio zbog čega je rat u Iraku doveo do toliko ozbiljnog zahlađenja u odnosima".

"Da, nismo se slagali oko Iraka, ali to neslaganje nije smjelo da dovede u pitanje naše savezništvo, prijateljstvo, uzajamnu solidarnost", naglasio je francuski predsjednik.

Kada je riječ o Iranu, Sarkozy - kao i Bushova administracija - insistira na tome da Teheranu ne smije da bude dozvoljeno da proizvede nuklearno oružje.

"Moramo biti odlučni", rekao je francuski predsjednik u govoru u Francusko-američkom poslovnom vijeću, dodavši da vjeruje da će sankcije koje su uvedene prema Iranu dati rezultat.

Posmatrači ocjenjuju da Sarkozyjeva bliskost sa Washingtonom donekle predstavlja raskid s francuskom vanjskom politikom ne samo u posljednjih nekoliko godina, nego u posljednje četiri decenije.

Distanciranje od Washingtona je, naime, jedno od načela francuske vanjske politike još iz vremena predsjednika Charlesa de Gaulea, koji je francusku vojsku povukao iz jedinstvenog sistema NATO komande.

Sada se špekulira da bi Sarkozy mogao da poništi tu De Gauleovu mjeru iako se očekuje da će tokom posjete Washingtonu reći i da još uvijek nije o tome donio odluku.