SAD
0

Sarah Palin vjeruje da može pobijediti Obamu 2012.

FENA
Sarah Palin (Foto: AFP)
Sarah Palin (Foto: AFP)
Bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin izjavila je za TV mrežu ABC News da ozbiljno razmišlja o kandidaturi za Bijelu kuću i vjeruje da može pobijediti predsjednika Baracka Obamu na izborima 2012. godine.

Palin je u emisiji ABC-a Barbare Walters "10 najfascinantnijih ljudi 2010.", koja će se emitirati 9. decembra, na pitanje Walters: "Ako se kandidirate za predsjednika, možete li pobijediti Obamu?" odgovorila: "Ja vjerujem u to."

To je drugi puta u sedmicu dana da republikanska kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a 2008. potvrđuje namjeru da se kandidira za predsjednicu 2012. godine.

U intervjuu New York Times Magazinu u nedjelju Palin je na pitanje o kandidaturi, kazala da je "da vodi raspravu unutar porodice, jer joj je porodica najvažnija". Priznala je kako misli da bi joj izborna kampanja bila veliki izazov.

Sarah Palin i njena porodica ovih su dana u centru pažnje američke javnosti sa dva televizijska "reality show" programa - "Aljaska Sarah Palin" na TLC-u i "Plesu sa zvijezdama" na ABC-u, gdje je Bristol Palin, uprkos ne baš najboljem nastupu, ostvarila iznenađujući uspjeh zahvaljujući glasovima pristalica pokreta Tea Party, koji podržava Sarah Palin, te ušla u finale.

Dok porodica Palin ima snažnu podršku konzervativnih republikanaca, nedavna anketa Instituta Gallup pokazala je da 52 posto Amerikanaca ima nepovoljno mišljenja o Palin.

Ispitivanje rasploženja birača, CNN/Opinion Research Corp, čiji su rezultati objavljeni u utorak, pokazalo je da bi na izborima, da se održavaju sada, Obama pobijedio Palin s 52 prema 44 posto glasova.