Kritikovali medij
1

Saradnici protestuju zbog izvještavanja New York Timesa o transrodnim osoboma

I. M.
Protest uposlenih New York Timesa 8. decembra 2022. godine (Foto: EPA-EFE)
Protest uposlenih New York Timesa 8. decembra 2022. godine (Foto: EPA-EFE)
U pismu, koje su također potpisale hiljade pretplatnika, kaže se da je izvještavanje lista korišteno kao podrška zakonodavstvu protiv transseksualnih osoba.

Gotovo 1.000 saradnika New York Timesa, pored desetina hiljada pretplatnika i čitatelja Timesa, potpisalo je u srijedu otvoreno pismo uredniku za standarde lista u kojem se osuđuje izvještavanje publikacije o transrodnim, nebinarnim i rodno nekonformnim osobama.

Drugo pismo koje je u srijedu objavila neprofitna organizacija Glaad (Gej i lezbijska alijansa protiv klevete) govorilo je protiv neodgovornog, pristrasnog izvještavanja o transrodnim osobama u Timesu.

Times je tvrdio da je njegovo izvještavanje nijansirano i pošteno, rekavši da su GLAAD-ova zagovaračka misija i novinarska misija The Timesa različite, piše The Guardian.

"Kao novinska organizacija, težimo nezavisnom izvještavanju o transrodnim pitanjima koja uključuju profiliranje organizatora pokreta, izazova i predrasuda s kojima se suočava zajednica, te kako se društvo bori s debatama o skrbi", rekao je Charlie Stadtlander, direktor vanjskih poslova Timesa.

Poslednjih meseci, Times je objavio nekoliko priča o zdravstvenoj zaštiti za trans mlade, kao i mišljenja o ovoj temi.

U pismu saradnika se navodi da "mnogi novinari u Timesu pošteno pokrivaju trans pitanja“, ali su kritikovali organizaciju i određene novinare zbog objavljivanja "preko 15.000 riječi na naslovnoj strani Times-a o raspravi o ispravnosti medicinske njege za trans djecu“ u proteklih osam mjeseci. Pismo je potpisalo više od 30.000 osoba.