Javier Solana
0

Sankcije Rusiji nisu na dnevnom redu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je da pitanje uvođenja sankcija Rusiji neće biti na dnevnom redu vanrednog samita EU koji se danas održava u Bruxellesu, kao i da će pregovori o strateškom prijateljstvu EU i Rusije biti nastavljeni.

Šefovi država ili vlada zemalja EU održat će danas sastanak o budućim odnosima s Rusijom poslije ruskog priznavanja nezavisnosti gruzijskih separatističkih regija Južne Osetije i Abhazije.

Solana je u intervjuu za španski državni radio rekao da će "pregovori o strateškom prijateljstvu između Rusije i EU biti nastavljeni, a njihovi rezultati razmotreni na predstojećem samitu EU i Rusije u novembru".

Na pitanje da li će odnosi Rusije i EU biti zamrznuti zbog ruskog priznanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, Solana je odgovorio da je sada "najvažnije da se prevaziđu posljedice sukoba i postigne stabilnost na Kavkazu".

Učesnici današnjeg sastanka će se "usredotočiti na problem uspostavljanja mira i sigurnosti u zoni gruzijsko-osetijskog sukoba", rekao je Solana.

Prema njegovim riječima, naglasak će biti na tri glavne inicijative: pružanju ekonomske pomoći Gruziji, eventualnom povećanju broja posmatrača EU na 100 do 120 ljudi i unaprijeđenju regionalne inicijative za uspostavljanje trajnog mira na Kavkazu, uz učešće Turske, Azerbejdžana i Jermenije.

Solana je najavio da će večeras otputovati u Gruziju kako bi o ovim problemima razgovarao s gruzijskim rukovodostvom i dodao da će poslije toga možda posjetiti i Rusiju.

Vanredni samit EU održava se na inicijativu Nicolasa Sarkozyja, predsjednika Francuske, koja predsjedava Unijom.