Sveta vodica za diktatora
172

Samo u Rusiji: Pravoslavni sveštenik osveštao spomenik Staljinu

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
U gradu Velika Luka, u regiji Pskov, pravoslavni sveštenik je blagoslovio novopodignuti spomenik nekadašnjem lideru Sovjetskog saveza, i ozloglašenom diktatoru Staljinu.

Ruska pravoslavna crkva objavila je da je pokrenula internu istragu sveštenika koji je blagoslovio nedavno podignuti spomenik sovjetskom vođi.

Otac Anatolyi snimljen je kako polijeva svetom vodom osmometarski Staljinov kip tokom ceremonije otkrivanja u Velikoj Luki, koji se nalazi u sjeverozapadnoj ruskoj regiji Pskov.

Bivši visoki predstavnik Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Carl Bildt je također komentirao ovaj čin kazavši da je ovo jedan od pokazatelja kojim ide Rusija.

Otac Anatolyi je priznao da je "crkva patila" tokom Staljinove vladavine, to također mu je pripisao zasluge za progon pravoslavnih svećenika i vjernika iz sovjetske ere jer je to donijelo crkvi "mnogih novih mučenika".

Staljin, koji je vladao Sovjetskim Savezom od 1924. do svoje smrti 1953., predsjedavao je totalitarnim režimom koji je kriv za progone, ubijanja i prisilna zatvaranja više miliona ljudi.

Kampanja državnog ateizma sovjetskog diktatora rezultirala je uništenjem hiljada crkava, džamija i sinagoga, uključujući rušenje moskovske Katedrale Hrista Spasitelja.