Svijet
168

Samo trojica od 58 uhapšenih zbog seksualnih napada u Kelnu su izbjeglice

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Novogodišnju noć u Kelnu obilježilo je masovno zlostavljanje žena. Prijavljeno je više od hiljadu napada. Policija je potvrdila kako su samo trojica od 58 uhapšenih muškaraca koji se dovode u vezu s masovnim seksualnim napadima na žene izbjeglice.

Podsjetimo, imigranti su optuženi da su u novogodišnjoj noći sudjelovali u više od hiljadu slučajeva krađe, silovanja te napada na žene. Ipak, od svih uhapšenih samo su trojica izbjeglice - dvojica Sirijaca te jedan Iračanin, koji su nedavno stigli u Njemačku. Većina privedenih su Alžirci, Tunižani i Marokanci, a trojica su Nijemci, izvijestio je tužitelj Ulrich Bremer.

Također je dodao kako se od 1.054 prijave koje su policiji u Kelnu stigle te noći, njih 600 odnosilo na krađu, a ne na seksualne prijestupe.

Ipak, novoimenovani šef policije u Koelnu Jurgen Mathies, rekao je kako tehnika u kojoj muškarci okruže ženu na način da je fizičke odvoje od njezine pratnje te oko nje naprave nekoliko krugova, dok je onaj unutrašnji zlostavlja, prvi put u Njemačkoj viđena baš u novogodišnjoj noći.

Međutim, naglasio je kako nema dokaza da su masovni napadi bili planirani preko društvenih mreža, iako je nekoliko ljudi možda kazalo "Hej, idemo u Keln, tamo će biti zabavno."