Svijet
0

Samit o sudbini EU u Briselu, sastanci prvi put bez Velike Britanije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Lideri Evropske unije danas će u okviru drugog dana samita u Briselu održati sastanke, prvi put bez Velike Britanije.

Britanski premijer David Cameron rekao je liderima 27 zemalja kako su trgovina i saradnja na sigurnosti vitalni bez obzira na buduće veze. Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je kako EU poštuje rezultate glasanja građana EU.

Merkel i ostali lideri pozvali su Britaniju da naprave planove za odlazak iz EU što prije. Naglasila je kako ne mogu pregovarati prije nego se Velika Britanija službeno pozove na član 50. Lisabonskog ugovora koji će pokrenuti razgovore o povlačenju.

Ovo je posljednji samit Velike Britanije i Davida Camerona koji je kazao kako daje ostavku u oktobru. Lideri EU sastali su se kako bi diskutovali o budućnosti ove zajednice bez Velike Britanije. Uputit će poziv zemljama za ujedinjenje i reformu, a sve treba realizovati brzo jer je ovaj referendum potresao Evropu do temelja.

"Ako neko iz kampanje Ostanak postane britanski premijer morat će aktivirati član 50 u roku od dvije sedmice. Ali, ako sljedeći premijer bude iz kampanje Izlazak, to treba uraditi dan nakon što bude imenovan", rekao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Cameron je kazao kako su razgovori prošli u mirnom tonu te da su čelnici zemalja EU iskazali poštovanje, ali i žaljenje što Britanija izlazi.