Čuvari drevne vjere izumiru
0

Samarićani pokušavaju opstati proričući sudbinu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U gradu Nablusu na Zapadnoj obali žive Samarićani. Hiljadama godina već mole se na obližnjem brdu Gerizim, tu pronalaze mir i inspiraciju i tu na brdu dočekuju ljude kojima proriču sudbinu. Od toga i žive.
Samarićani tvrde da su oni Izraelovi sinovi koji su napustili Egipat zajedno s Mojsijem i smatraju se vjernim čuvarima tradicije. Danas je čuvara drevne vjere sve manje. Hiljade godina izolacije ostavilo je traga, te zajednica broji svega 750 članova.

Jedan dio Samarićana živi u gradu Holon u blizini Tel Aviva, a drugi dio na brdu Gerzimu, za njih svetom mjestu. Kraj s krajem sastavljaju proričući sudbinu, uglavnom Palestincima.

Tvrde da je posmatranje i proučavanje zvijezda u njihovoj tradiciji. Ne bave se čarobnjaštvom, već sudbinu ljudi proriču uz pomoć numerologije.

"Knjige o astrologiji u našem nasljedstvu nalaze se već hiljadama godina. Time se bavi svećenička klasa, odnosno trećina Samarićana. Ovo što mi činimo ne smije se miješati s magijom i trikovima. Ne vjerujemo u čarobnjaštvo, čitanje iz dlana ili kafe", kazao je 67-godišnji svećenik Hosni al-Samir za AFP.

Tvrdi da svećenici Samarićani prakticiraju isključivo astrologiju, te da na osnovu imena određuju sudbinu ljudi, bolesti, gubitak posla ili raspad braka.

"Svako slovo u imenu čovjeka ima svoje značenje", kazao je Samir, dodavši da Samarićani posjeduju knjige o astrologiji koje se nigdje ne mogu pronaći, a zahvaljujući kojima oni mogu predvidjeti početak svakog lunarnog mjeseca, te pomračenje Sunca i Mjeseca.



Tvrde da su sposobnosti nasljedili od predaka iz izraelskog plemena Levi, koji su, prema Svetom pismu, tumačili snove egipatskog faraona.

"Najčešće nam dolaze Palestinci, uglavnom seljaci koji su uvjereni da su naše prognoze nepogrešive. Dolaze nam čak i Palestinci koji danas žive u SAD-u. Kada dođu u posjetu, svrate i do nas", kazao je Akil Khalil Johari.

Međutim, proricanje sudbine nije nimalo jeftino. Samarićani za svoje usluge traže od 30 do 1.000 eura.

Po završetku "seanse" nisu svi zadovoljni.

"Otišla sam kod Samarićana kada su počeli moji bračni problemi. Dala sam im imena supruga i djece, te sve ostalo što su tražili. Za tu uslugu uzeli su od mene zlato u vrijednosti od oko 2.000 eura, a problemi sa suprugom su sve gori", ispričala je za AFP Palestinjanka Umm Firas.

Dodala je da joj je astrolog kazao da će svi bračni problemi biti razriješeni, ali to se nije desilo.



"Bila sam očajna i tražila sam odgovor. Međutim, uzeli su mi zlato i prevarili me. Razvela sam se, a suprug je oženio Ruskinju koja je radila s njim", ispričala je.

Međutim, Samir tvrdi da oni nikoga ne varaju i ništa ne otimaju, svojim klijentima omogućavaju plaćanje u svim valutama, te dodaju da se njihov "posao" treba plaćati kao i svaki drugi, jer oni danima moraju raditi analize i konsultovati knjige, kako bi klijentu prorekli sudbinu.