Simpatizer Putina
12

Salvini zbog negiranja da je Navalni ubijen izazvao bijes u EU: "To trebaju utvrditi sudije, a ne mi"

V. K.
Matteo Salvini (Foto: EPA-EFE)
Matteo Salvini (Foto: EPA-EFE)
Italijanski desničar i zamjenik premijera Matteo Salvini izazvao je buru reakcija zbog komentara koji se odnosi na smrt ruskog opozicionara Alekseja Navalnog.

Iako su gotovo svi italijanski zvaničnici u izjavi nakon smrti Navalnog govorili o brutalnosti Putinovog režima te o tome kako je upravo ruski predsjednik ubio Navalnog, Salvini je ponudio nešto drugačiju percepciju ovih događaja te je rekao kako se još ne može krivica pripisati Putinu ili bilo kome drugom.

"Teško mi je shvatiti šta se dešava u Italiji, a kako da procijenim šta se desilo na drugom kraju svijeta? Razumijem stav Navalnijeve žene, ali potrebno je razjasniti neke stvari. To rade doktori i sudije, a ne mi", rekao je Salvini.

Uprkos tome što se ranije njegova stranka Liga povezivala s Rusijom, Salvini je rekao kako su te optužbe bespotrebne.

"Sve gluposti o navodnim vezama Lige s Rusijom su odbačene. Sudije su rekle da nema ništa u tome", poručio je.

Njegov stav izazvao je reakcije kako u Italiji tako i u Briselu, a među onima koji je reagovao na ovakve konstatacije bio je i šef evropske diplomatije Josep Borrell.

"Zemlje članice Evropske unije usvojile su zajedničku deklaraciju u kojoj odgovornost za smrt Navalnog pripisuju predsjedniku Putinu i ruskim vlastima. To je deklaracija koju je odobrila Italija. Savjetujem članove vlada da jednostavno pročitaju ono što njihove vlade odobravaju i usvajaju", rekao je Borrell.

Izjave Salvinija kritikovali su i italijanski opozicionari.

"Presuda sudija u diktaturi nema nikakvu vrijednost", rekao je političar Carlo Calenda.