Svijet
0

Sadamov intervju The Sunu: "Namjestili su mi"

FENA
Bivši irački diktator Sadam Husein prvi put je ispričao trenutke svoga hapšenja koje se dogodilo prije dvije godine u intervjuu obavljenom putem njegovog advokata, piše u nedjelju britanski list The Sun.

"Nekadašnji strašni despot prekinuo je šutnju i dao intervju iz svoje ćelije", piše tabloid objašnjavajući da je Saddam govorio preko svoga branitelja, bivšeg američkog državnog odvjetnika Ramseya Clarka.

Prije 13. decembra 2003., kada su američki vojnici otkrili njegovo skrovište pod zemljom blizu Tikrita, grada u kojem je rođen, Saddam se "svakog dana selio na drugu lokaciju, a bijeg su organizirali pobunjenici".

Neposredno prije hapšenja bivši irački vođa spremao se pobjeći motociklom, piše britanski list te citira: "Izišao sam iz kuće gdje sam se skrivao kroz rupu. Izišao sam kroz stražnja vrata. Prošao sam kroz skrovište, kroz tunel i zatim sam izgubio svijest", kazao je Saddam te dodao: "Mislim da su me izdali. Namjestili su mi."

Clark je kazao kako Saddam "misli da je u tunelu bio omamljen plinom". "Pokušavao je doprijeti do izlaza iz tunela. Ali nije imao vremena to učiniti. Možda je proveo u tom tunelu tek minute, ne sate ili dane", dodao je Clark.

Kad je izišao iz rupe koja zapravo nikuda nije vodila, Saddam je ustanovio da je opkoljen vojnicima i da nikakav motocikl nije na njega čekao, a nije bilo ni vlasnika kuće, pa je zaključio da je bio izdan.

Prema američkim vojnicima koji su izvukli Saddama iz skrovišta njegove prve riječi bile su: "Ja sam Sadam Husein, ja sam irački predsjednik i želim pregovarati."

Saddamu se, zajedno sa sedmoricom njegovih pomoćnika, sudi za pokolj nad 148 šiita iz sela Dujail, počinjen nakon pokušaja ubistva bivšeg predsjednika 1982. godine. Za taj zločin Saddamu bi mogla biti dosuđena smrtna kazna.

Prema britanskom listu bivši diktator za to, međutim, ne mari i navodno je rekao: "Nije me briga ako me ubiju. Uvijek će se naći neki drugi Saddam."

The Sun, britanski euroskeptični list koji rado voli otrovne strelice odapinjati u smjeru Francuske, prenosi i Saddamove opaske o njegovom odnosu s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. "Chirac je bio moj dugogodišnji prijatelj", citira Sadamove riječi The Sun.

Taj list je svojedobno Chiraca nazvao "crvom" jer je odbio podržati koalicijske snage u njihovoj invaziji na Irak te je objavio usporedne fotografije Saddama i Chiraca uz naslov "Uoči razliku".

U maju je The Sun objavio fotografije bivšeg diktatora u donjem rublju uz naslov "Tiran u gaćama".