Svijet
0

SAD zabrinut zbog kineskog pokusnog uništavanja satelita

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države, Australija i Kanada izrazile su zabrinutost Kini zbog prvog poznatog pokusnog uništenja satelita u svemiru u posljednjih 20 godina, objavila je Bijela kuća u četvrtak.

"SAD vjeruje kako razvoj i testiranje takvog oružja Kine nije u skladu s duhom suradnje kojem obje zemlje teže u civilnoj upotrebi svemira", izjavio je glavnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe.

"Mi i ostale zemlje izrazili smo Kinezima zabrinutost zbog te akcije", dodao je.

Kanada i Australija pridružile su se u izražavanju zabrinutosti, a očekuje se da će kasnije to učiniti i Velika Britanije, Južna Koreja i Japan, kazao je jedan dužnosnik administracije.

Koristeći balističku raketu srednjeg dometa lansiranu sa zemlje, Kina je 11. januara izvršila pokusno uništavanje starog meteorološkog satelita na visini od 865 km iznad Zemlje, putem "kinetičkog sraza", odnosno udara u satelit, kazao je Johndroe.

SAD su posljednji protusatelitski pokus izvele 13. septembra 1985., nakon čega je Washington prekinuo takvo testiranje, zabrinut da bi krhotine mogle ošteti vojne i civilne satelite od čijeg funkcioniranja ovisi niz sistema.

Specijalizirani sedmičnik "Aviation Week & Space Tehnology", prvi koji je izvijestio o kineskom pokusu, naveo je, pozivajući se na izvore američkog svemirskog programa, kako je kineski meteorološki satelit Feng Yun 1C, lansiran 1999., uništen raketom ispaljenom iz Svemirskog centra Xichang u pokrajini Sichuan.

Sjedinjene Države i same eksperimentiraju s oružjem za uništavanje satelita, koristeći lasere koji sa zemlje mogu onesposobiti, omesti ili uništiti satelit.