Svijet
0

SAD: Uvedena nova vrijednosna jedinica - kvadrilion

FENA
U Sjedinjem Državama nedavno se pojavila vrijednosna jedinica - kvadrilion. Kako prenosi Glas Amerike taj se broj pojavio kad je američka vlada objavila ukupan iznos svih novčanih potraživanja žrtava uragana Katrine, koji je 2005. opustošio obalu Meksičkog zaljeva.

Štetu od uragana iskazuje broj koji ima šesnaest znamenki, ne računajući one iza decimale, i iznosi – tri kvadriliona, četrnaest biliona, sto sedamdeset milijardi, tri stotine osamdeset devet miliona, sto sedamdeset šest hiljada četiri stotine deset dolara.

Čak i savezna vlada - čiji je godišnji budžeti nekoliko biliona - nikad do sada nije imala posla s kvadrilionima. Među potražiteljima dijela tog iznosa je i grad New Orleans u Louisiani, koji od Washingtona potražuje 'svega' sedamdeset i sedam milijardi dolara, što je samo sitniš u usporedbi s kvadrilionima.

Sve inače podsjeća na izjavu bivšeg američkog senatora Everett Dirksena, koji je - zabrinut da bi potrošnja savezne vlade mogla izmaći kontroli - 1969. godine rekao: 'Milijarda tu, milijarda tamo, i prije ili kasnije to preraste u prave novce'.

Savezna vlada, koja je duboko u proračunskom manjku, naravno, nema tri kvadriliona dolara, već je za žrtve Katrine izdvojila dvadeset pet hiljada puta manju svotu.

Ako napišete taj veliki broj i zagledate se u njega teško ćete moći pojmiti broj s šesnaest znamenki koji se proteže preko cijelog papira. No on je zapanjujući pokazatelj koliko je razoran bio uragan Katrina i koliko su neadekvatni bili nasipi i brane u New Orleansu.